Speelsterkte en Rating

Vanaf de start van het seizoen 2022 hanteert de KNLTB een nieuw systeem voor het bepalen van de speelsterkte en rating in het enkel- en dubbelspel. Het werkt als volgt.

Speelsterkte en rating
Elk lid van de KNLTB krijgt een speelsterkte en rating voor tennis (enkel- en dubbelspel) en padel. Op die manier speel je wedstrijden (competitie, open toernooien, clubkampioenschappen mits aangemeld bij de KNLTB) tegen iemand van hetzelfde speelniveau.

Elke officiƫle wedstrijd die je speelt heeft effect op je rating. Bij winst stijgt je rating, bij verlies daalt je rating. Hierbij geldt een boven- en ondergrens, waardoor je niet ineens heel hard kan stijgen of dalen.

Wat is het verschil tussen speelsterkte en rating?
Je speelsterkte is een heel getal van 1 t/m 9. Een beginnende speler krijgt een 9. Een professionele speler een 1. Dit getal wordt gebruikt voor de opstelling in de competitie en het inschrijven voor toernooien. Op die manier speel je tegen gelijkwaardige tegenstanders.

Je speelsterkte wordt aan het einde van elk seizoen bepaald aan de hand van je rating. Je rating is een getal met vier cijfers achter de komma. Na elke officiƫle wedstrijd wordt dit getal aangepast. Je rating verandert dus gedurende het jaar. Het wordt tijdens het seizoen gebruikt voor je precieze plaatsing in een toernooi, zodat de beste spelers de grootste kans hebben elkaar in de finale tegen te komen. Ook kun je door middel van je rating gedurende het seizoen je eigen voortgang volgen.

Hoe worden je rating en speelsterkte bepaald?
Elke wedstrijd die je speelt, heeft effect op je rating. Bij winst stijgt je rating, bij verlies daalt je rating. Hierbij geldt een boven- en ondergrens, waardoor je niet ineens heel hard kan stijgen of dalen.

Hoeveel je rating stijgt of daalt verschilt per tegenstander. Stel: je speelt tegen iemand met een mindere rating dan jij. De verwachting dat je wint, is groter dan dat je verliest. Dus als je wint, stijgt je rating in verhouding minder dan als je wint van iemand met een betere rating.  

Hetzelfde geldt omgekeerd bij een verloren wedstrijd. Als je verliest van iemand met een betere rating dan jij, dan daalt je rating in verhouding minder dan als je verliest van iemand met een mindere rating.

Bij dubbelspel en padel worden het gemiddelde van de ratings van het koppel gebruikt. Bij winst of verlies krijgen de koppels dezelfde stijging of daling. Op die manier zal je rating gedurende het seizoen een goed beeld geven van je prestaties. En dat vertaalt zich door naar een representatieve speelsterkte voor het volgende seizoen.

Je nieuwe speelsterkte wordt in november gecommuniceerd, maar treedt pas het volgende jaar in werking en geldt het volledige jaar van januari tot december.